Pálinkás Bence György – Török Tímea: Akik a dombot a hátukon tartják

A balatonboglári kápolnaműterem történetének vizsgálata feminista nézőpontból

Kék kápolna, Balatonboglár

2023. augusztus 24-27. 

augusztus 24. csütörtök, 18:00;  augusztus 25. péntek, 18:00; augusztus 26. szombat 15:00; augusztus 27. vasárnap 15:00 (időtartam: 75 perc)

Közreműködők: 

Szövegeket írták: Elekes Dóra, Kállay Eszter, Mán-Várhegyi Réka

Szervező: Jezerniczky-Klinszki Anna

Külön köszönet: Koós Anna, Ladik Katalin, Szabó Csilla, Szalai Tünde, Veres Juli, Artpool Művészetkutató Központ (artpool.hu)

Fortepan / Dénes János

A nézőket résztvevőként bevonó – színházi elemeket, meséket és történeteket, s ezek kapcsán beszélgetéseket, valamint workshop jellegű együttléteket is magába foglaló – esemény a balatonboglári közel négy év mozzanatait nők elbeszélésein keresztül mutatja meg. A kápolnaműterem közegében bemutatott művek létrejöttét lehetővé tevő láthatatlan munkát végző nők történetei, közösségeiken belüli pozíciójuk és reprezentációjuk a balatonboglári hagyomány kontextusában jelenik meg. A cél egy olyan alkalom megteremtése, amely, miközben mindannyiunk életében megjelenő problémákat hoz felszínre, azt is lehetővé teszi, hogy közösen gondolkozhassunk a megoldásukon is.

Pálinkás Bence György (*1988, Budapest)

Közösségi művészeti és posztdramatikus színházi projektek, valamint kísérleti tanórák résztvevője. Bútorművesnek, majd festőművésznek tanult a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (Budapest), ahol a művészeti doktori képzést is elvégezte. Angliában a UCL Slade School of Fine Art vendégkutatója, Lengyelországban a Varsói Egyetem, valamint a Peter und Irene Ludwig Stiftung kutatási ösztöndíjasa volt. Művészeti projektjeit többek között a Pozsonyi Műcsarnokban, a Varsói Modern Művészeti Múzeumban, és az OFF-Biennále Budapesten mutatta be. Színházi projektjei a Trafó Kortárs Művészetek Házában, a müncheni Spielarton, a drezdai Hellerauban, a Wiener Festwochenen és számos más fesztiválon és színházban voltak láthatók. Oktatási projektjeit több gimnázium, egyetem és általános iskola mellett a Mozgásjavító Gimnázium, a Lauder Javne Iskola és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaival közösen valósultak meg.

Munkáiról bővebben: https://en.palinkasbencegyorgy.hu/

Török Tímea (*1992, Budapest)

Színházi neveléssel és közösségi művészettel foglalkozik. 2017-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest) drámainstruktor szakán. Két évig vezette a Trafó Kortárs Művészetek Háza Gondolat Generátor műhelyét, munkatársa volt az ÖrkényKÖZ műhelynek, ötletadója a Jurányi Inkubátorház Szertár programjának. A műhelyekben folyó, az adott intézmény repertoárját kiegészítő programok tervezése és megvalósítása mellett 2018-ban, volt szaktársával közösen megalapította a Paralel Alkotócsoport nevű formációt (https://www.facebook.com/paralelcsoport/), melynek keretében független színházi nevelési és közösségi művészeti projekteket valósítanak meg különböző szakmák és szakemberek bevonásával. Eltérő jellegű civil csoportok részvételével létrehozott közösségi produkcióikkal jelen voltak több iskola, színház és galéria tereiben, programjaik részét képezték többek között az Arcus Temporum vagy a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztivál kínálatának.

Scroll to Top